Stabilitás

A pénzügyi piacokon az elmúlt években végigsöprő viharok sokakban bizonytalanságot és nyugtalanságot keltettek. Ezért a YOU INVEST a kockázatkezelést helyezi előtérbe. Az ERSTE Csoport befektetési szakértői folyamatosan figyelemmel kísérik a pénzügyi piacokat, és aktívan kezelik a befektetett tőkét. Aktív befektetési stratégiával, és a tőke különböző eszközosztályok közötti megosztásával gondoskodunk a megtérülés és a kockázat optimális elegyéről. Ezáltal az Ön pénze mindig a szakértőink által legmegfelelőbbnek tartott struktúrában kerül befektetésre.

Aktív eszközallokáció

Minden hosszú távú befektetés sikerének alapvető kulcsa a különböző eszközkategóriák rugalmas alkalmazása. Minden eszközosztály más és más megtérüléssel kecsegtet, de a veszteség kockázata is változó. Az optimális hozam-kockázati profil kialakítása érdekében az eszközosztályok – például pénzpiaci eszközök, kötvények, részvények és alternatív befektetések – széles skálája közül válogatunk, továbbá a különböző régiókba és devizákba is befektetünk. Az egyes eszközkategóriák súlyozása az adott YOU INVEST alap kockázati besorolásán alapul, és az egyes eszközosztályok árfolyamváltozásainak korrelációját is figyelembe veszi. A portfólió hozam-kockázat profilja annál kedvezőbb, minél alacsonyabb az egyes eszközkategóriák együttmozgása. A portfólió egészét tekintve, az egyik eszközosztály negatív teljesítményét más eszközök pozitív teljesítménye ellensúlyozhatja.

Befektetési megközelítés

A YOU INVEST termékskála kialakításának hosszú távú célja a versenyképes hozam elérése úgy, hogy közben nem lépjük át a meghatározott kockázati szinteket. Ezért az alapkezelők figyelemmel kísérik, és szükség esetén átcsoportosítják a portfóliókat a veszteségek minimalizálása és a lehetőségek kihasználása érdekében. E stratégia mögött az a cél áll, hogy elkerüljük a YOU INVEST alapok árfolyamának túlzott ingadozását.

Portfólióépítés

A YOU INVEST szisztematikus befektetési folyamaton alapul, amely már kiállta az idők próbáját. Ennek eredményeként az optimális portfóliószerkezet elérését célzó, fegyelmezett befektetési döntések születnek. A befektetési folyamat három lépésből áll:

1. lépés: Stratégiai portfólió kialakítása
  • Kialakítjuk a semleges stratégiai portfóliót az egyes eszközkategóriákra meghatározott kockázati sávok és az esetleges befektetési korlátozások figyelembevételével.
2. lépés: Alapok kiválasztása
  • Széleskörű elemzés alapján kiválasztjuk az egyes eszközosztályokhoz legmegfelelőbb alapokat. Az ERSTE Csoport kínálatában szereplő saját és külső alapok egyaránt bekerülhetnek a portfólióba.
3. lépés: Aktív menedzsment
  • A stratégia által kijelölt határok keretében, az aktuális piaci környezetnek megfelelően rövidtávú kiigazítást hajtunk végre az egyes eszközosztályok súlyozásában. Devizakockázatot csak átmeneti jelleggel vállalunk, ha szakértőink szerint a portfólió szempontjából az adott deviza kedvező irányú változása várható.